Ook op zoek naar
de beste opvang voor je kind?

3 redenen waarom ouders kiezen voor een gastouder:

Persoonlijke aandacht voor je kind

Ouders die voor Klaver kiezen, kiezen bewust voor opvang bij een gastouder vanwege de huiselijke sfeer, de kleinschaligheid en flexibiliteit. Je kind krijgt meer persoonlijke aandacht, omdat de gastouder voor maximaal 6 kinderen de opvang verzorgt, dit is inclusief eventuele eigen kinderen van de gastouder. Bij gastouders krijgen de kinderen extra zorg en specifieke aandacht, waardoor zij zich gewaardeerd voelen. Voor jonge kinderen is het belangrijk dat gezien wordt wat ze nodig hebben en dat ze zich emotioneel veilig voelen. Veel ouders kiezen voor een gastouder want dan zijn ze er zeker van dat iedere dag dezelfde professional opvang biedt aan hun kind.

Flexibiliteit

Flexibiliteit is een groot voordeel van de gastouderopvang. De breng- en haal tijden kunt u in overleg met de gastouder afspreken. Sommige gastouders bieden flexibele opvangtijden aan. Samen bespreken we de voorwaarden die daarbij passend zijn. Deze vorm van opvang is dan ook goed te combineren als je wisselende of flexibele werktijden hebt of alleen buitenschoolse opvang, of opvang in het weekend nodig hebt. Gastouderopvang is de beste keuze voor kinderen en ouders. Het maakt het voor ouders mogelijk om met een gerust hart te gaan werken, als je weet dat er goed voor je kind wordt gezorgd. Bij een gastouder kan je doorgeven wat je als ouder belangrijk vindt bij de opvang van je kind.

Kwaliteit

Gastouders bieden niet alleen opvang aan uw kind, zodat je kan werken, maar ze leveren ook een bijdrage aan een gezonde en goede ontwikkeling van kinderen. Door de kleinschaligheid heeft een gastouder meer mogelijkheden. Gastouders gaan vaker naar de speeltuin of het park. Sommige gastouders bieden opvang aan voor kinderen die extra aandacht nodig hebben omdat ze bijvoorbeeld prikkelgevoelig of slechthorend zijn. Klaver voert jaarlijks bij iedere gastouder een risico inventarisatie uit om de veiligheid en gezondheid te borgen. We doen dat ook bij jou thuis als de opvang in je eigen huis plaats vindt. Wij hebben een duidelijke visie over goede gastouderopvang. Die kan je lezen in ons pedagogisch beleidsplan.

 Recht op kinderopvangtoeslag?

De belastingdienst stelt de volgende eisen om kinderopvangtoeslag aan te vragen: Beide ouders werken (of alleenstaande ouder werkt), je hebt kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar, je maakt gebruik van kinderopvang bij een kinderdagverblijf of gastouder (=opa, oma, buurvrouw of oppas), de gastouder heeft een diploma of EVC certificaat. Als de gastouder wel een diploma heeft maar nog geen registratie in het landelijk register dan kan Klaver dat organiseren. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de toeslag, dit kan eenvoudig op de website van de belastingdienst.

Hoeveel uren Toeslag?

Bepaal het aantal uren per maand dat je werkt en dat jouw toeslagpartner werkt. Kies hiervan de laagste. Dit noemt de belastingdienst de werkuren. Gaat je kind naar de dagopvang (je kind is 0-4 jaar)? Dan heb je voor dit kind recht op 140% x het aantal werkuren. Gaat je kind naar BSO (je kind is 4 jaar of ouder)? Dan heb je recht op 70% x het aantal werkuren. Voorbeeld: de ouder met de minste werkuren werkt 20 uur per week. Je hebt dan recht op maximaal 28 uur per week dagopvang of 14 uur per week BSO. Je krijgt maximaal 230 uur per maand per kind.

 Ondernemer

De belastingdienst heeft geen goede oplossing voor het bepalen van je werkuren als zelfstandig ondernemer. Probeer dit zo goed mogelijk in te schatten. Bedenk dat alle uren meetellen, niet alleen productieve uren, maar ook in-productieve uren: de uren voor administratie, zakelijke boodschappen, et cetera. Dit zijn ook de uren die meetellen voor het recht op zelfstandigenaftrek. Als je twijfelt, neem dan contact op met je boekhouder.

Hoogte kinderopvangtoeslag

Goed nieuws! De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt in 2021 voor het zesde jaar op rij verhoogd! Daardoor is gastouderopvang zeer goed betaalbaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je toetsingsinkomen. Je kan op www.toeslagen.nl berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. De gastouder bepaalt zelf haar uurtarief. De belastingdienst verhoogt in 2021 het maximum tarief waarover kinderopvangtoeslag wordt verkregen van € 6,27 naar € 6,49 per kind per uur. Wijzigingen voor de kinderopvangtoeslag kan je vanaf het najaar van 2020 ook makkelijk doorgeven in de app Kinderopvangtoeslag.

 

Op dit moment (augustus 2021) nemen wij geen aanvragen aan voor opvang bij ouders thuis.